Renaturalització i resiliència de ciutats espanyoles
Sant Boi Respira + Verd compte amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - Next GenerationEU.
El projecte es desenvolupa en agrupació amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), el Parc Sanitari Sant Joan de Déu i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
El projecte té com a objectiu establir una infraestructura verda i blava:
Connectada entre si amb l'entorn (zona fluvial del Llobregat, el Parc agrari i la zona forestal)
que augmenti la biodiversitat
que contribueixi a la mitigació del canvi climàtic i a l'adaptació als seus efectes (resiliència)
millori la qualitat ambiental (SbN, serveis ecosistèmics) i l'habitabilitat de l'espai públic, reduint la inequitat en la distribució del verd urbà
Aquest projecte actua, tant en la perifèria com en espais urbans, sobre 26.180m2 de nous espais i 39.900 m2 de millora d'espais existents.
A més, contempla accions transversals que busquen la implicació de la ciutadania en el seu conjunt, així com entitats ambientals i socials del municipi.
Sant Boi respira + verde contempla diverses actuacions que tenen com a objectiu principal el de reconnectar la ciutat amb la Natura, les principals són les següents:
Estratègia "Renaturalitzem Sant Boi": infraestructura verda i blava per la recuperació de la biodiversitat i els serveis ecosistèmics. Aquesta determina els objectius, criteris i accions a dur a terme:
B1. Nous espais verds i blaus connectors (Recuperació del connector ecològic de la riera de Can Soler, Ampliació de l'eix connector del Parc del Llor i el sistema verd de Marianao, Connexió de l'eix verd entre l'Hospital i l'estació de tren Molí Nou, Creació eix verd de connexió entre Plaça Generalitat i Parc de la Muntanyeta, Nou espai verd de la Riera Roja, Contribució a eixos arbrats biodiversos i resilients).
B2. Renaturalització de grans parcs urbans (Torre del Sol, Puig del Castell i Marianao).
B3. Itineraris verds més naturals i inclusius per a la millora de la salud.
B4. Horts comunitaris i terapèutics de gestió sostenible
B5. Patis escolars renaturalitzats i oberts.
B6. Pilot d'implementació de sistemes d'agricultura urbana als terrrats d'edificis públics (Living - Lab)
El termini previst d'aquestes actuacions és el desembre de 2025.
El projecte es va presentar en societat el passat mes de setembre de 2024.